Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

субота, 27. децембар 2014.

Linux i open source u 2014: najbolji i najlošiji momenti




Linux i open-source softver su imali mnogo dobrih stvari ove godine, ali isto tako i onih loših momenata. Pogledajmo kratak pregled dešavanja:


Linux i open-source fijasko:


1) Heartbleed - OpenSSL sigurnosni propust koji je pogodio stotine miliona veb sajtova. Godinama se niko nije potrudio da proveri da li je kod bezbedan, a nije bio.


2) Systemd - Systemd je počeo kao način kontrolisanja koji programi se pokreću kada se Linux sistem podiže. Međutim, kako je postao kompleksan program koji pokušava da učini mnogo više, privukao je mnogo kritika.


3) Open-source licenciranje se nije koristilo - stigao je veliki broj "otvorenih" programa bez bilo kakvog open-source licenciranja


4) Ni Ubuntu Touch ni Steam Machines nisu stigli - očekuje se da prvi Ubuntu Touch telefon bude isporučen u februaru 2015., a SteamOS gejming konzola se ipak neće pojaviti do drugog dela sledeće godine


Linux i open-source softverske pobede:


1) Najjači operativni sistem kod krajnjih korisnika je Linux - postavlja se pitanje kako je to moguće kada je Windows i dalje "vlasnik" desktopa? Iako se još uvek čekaju precizni brojevi, sve je do veoma popularnih Android telefona i tableta.


2) Open source je postao glavna metodologija programiranja - četiri od pet programera sada koristi open source razvojne alatke.


3) Open source vlada cloud-om - preciznije, OpenStack ima podršku svih velikih tehnoloških kompanija. Svi u IT-u znaju da je cloud budućnost, a OpenStack će biti jedan od glavnih igrača u cloudu.


4) Red Hat i Canonical se bore za cloud - Canonical možda nije stigao uz Ubuntu Touch telefon, ali to je glavni Linux sistem na OpenStacku, a u isto vreme Red Hat želi da bude u OpenStacku. To će biti interesantna borba kojoj tek treba videti kraj.


5) Docker redefiniše data-center i cloud računarstvo


Izvor: Zdnet









Izvor Benchmark
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |