Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 22. октобар 2015.

Da li je Scrum rešenje za sve vaše poslovne probleme?

Tradicionalni načini vođenja projekta se pokazao kao neefikasan kada je u pitanju razvoj softvera, jer nije uzimao u obzir veliki broj neophodnih stavki ili kriterijuma. Dva najveća problema su bila neadekvatno planiranje (rađeno bez detaljnog znanja vezanog za razvoj softvera) i testiranje koje je dolazilo na kraju proizvodnog ciklusa, kada je otklanjanje uočenih greški zahtevalo veliku količinu resursa i novca.

scrum software agile pcpress

Kao rešenje za ovaj problem se nametnuo agilni razvoj softvera koji je radikalno promenio način na koji se razvija softver. Iako su u početku kompanije bili sumnjičave prema agilnim principima, vrlo brzo su se u praksi uverili da Scrum i druge agilne metode postižu izvanredne rezultate u odnosu na tradicionalan način. Treba reći da je Scrum Framework stekao najveću popularnost pre svega zbog jasnih i detaljnih pravila za implementaciju i ponašanje.

SRODNE TEME: Napredna Scrum edukacija za softverske inženjere

Na Zapadu je veliki broj kompanija prešao na rad po Scrum-u, i pri tome to nisu isključivo firme koje se bave razvojem softvera, mada su one naravno u većini. Scrum se može primeniti na razvoj bilo kog proizvoda koji relativno malo zavisi od spoljnih faktora, pa ga danas koriste banke, osiguravajuća društva, telekom operateri, konsalting firme i tako dalje.

Scrum Alliance svake godine anketira preko 5000 ljudi iz 18 različitih industrijskih grana, a glavni cilj ove ankete je da se napravi takozvani presek stanja kada je Scrum u pitanju.

Anketa za 2015 godinu je izašla pre nekoliko dana (za besplatno preuzimanje kliknite ovde), a neke od najinteresantnijih tačaka su struktura kompanija, procenat uspešnosti za proizvode razvijane pomoću Scrum-a, kao i nešto što Scrum Alliance ne preporučuje, rukovođenje Scrum projektima na tradicionalan način.

Iako je Scrum pretežno zastupljen u IT kompanijama, pokazalo se da se sve više koristi i u ostalim industrijama kao što su zdravstvo, osiguranje, bankarstvo i telekom operateri. Ono što svakako privlači pažnju je reakcija kompanija nakon uvođenja Scrum-a. Pre svega veliki broj anketiranih je primetio porast zadovoljstva zaposlenih, a samim tim i radnih rezultata. Takođe preko 80% kompanija koji su testirali Scrum su, ili napustili tradicionalne metode, ili nastavili da ga koriste paralelno sa njima.

Možda najveći adut Scrum je njegova uspešnost u kompanijama gde se upravljanje još uvek vrši na tradicionalan način. 93% ispitanika je izjavilo da su Scrum projekti uspešno privedeni kraju, čak i kada se umesto Product Owner-a koristi institucija Project Managment Office. Iako Scrum Allinace ne podržava ovakvu organizaciju, veliki procenat uspešnosti dovoljno govori o kvalitetu Scrum-a, čak i kada nije implementiran po svim pravilima.

Puzzle Software je dugogodišnji parnet Scrum Alliance u Srbiji i do sada su uspešno sertifikovali nekoliko stotina IT profesionalaca. Pored tradicionalnih kurseva za Scrum Master-a i Product Ownera, ove godine su rešili da ponude srpskom tržištu i „extended“ kurseve koji su namenjeni kako početnicima, koji prvi put čuju za Scrum tako i onima koji ga praktikuju dugi niz godina. Više detalja o dostupnim edukacijama i kako da se sertifikujte možete naći na zvaničnom sajtu Agile Serbia



Izvor PCPress
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |