Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

петак, 23. октобар 2015.

Šta koči Scrum u Srbiji?

Istraživanje tržišta u Srbiji ume da bude veoma problematično, bar kada je razvoj softvera u pitanju. Veliki broj kompanija nema organizaciono rešene pozicije koje bi trebalo da sarađuju sa novinarima, ili analitičarima tržišta, pa se svi dovijaju kako znaju i umeju kako bi došli do podataka.scrum agile month pcpressUpravo zato nam je bila interesantna anketa koju nam je ustupio Puzzle Software, kompanija koja se bavi Scrum edukacijom i sertifikacijom u saradnji sa Scrum Alliance-om. Oni su početkom 2015. godine organizovali niz kurseva i radionica posvećenih agilnom razvoju softvera, a svi polaznici su zamoljeni da popune kratak upitnik.

Na osnovu analize dobijenih podataka vidljivo je nekoliko činjenica. Pre svega veliki broj ispitanika zna šta je Scrum, što je i logično jer, ili su u procesu sertifikacije ili su već pohađali neki vid Scrum edukacije. Ali i pored velikog razumevanja šta je Scrum, i koje su njegove prednosti, kada su bili zamoljeni da ocene koliko se Scrum koristi u njihovim kompanijama(od 1 do 5), prosečna ocena je bila 2.69.

Ovako niska ocena je usko vezana sa nerazumevanjem Scrum-a od strane menadžmenta, kao i nerealnim očekivanjima vezanim za produktivnost timova koji Scrum koriste u razvoju softvera. Upravljačke strukture u velikim kompanijama očekuju da je dovoljno uraditi sertifikaciju nekoliko zaposlenih, za Scrum Master-a i/ili Product Owner-a, i da će svi problemi prilikom razvoja softvera nestati kao rukom odnešeni. Nažalost to nije istina, i u proseku timu programera, koji praktikuju Scrum, treba bar godinu dana da bi počeli da rade optimalno nakon inicijalne sertifikacije članova tima, a skoro tri godine da bi postali hiperproduktivni.

SRODNE TEME: Da li je Scrum rešenje za sve vaše poslovne probleme?

Nažalost, ovaj period je previše dugačak za veliki broj menadžera koji većinom očekuju rezultate odmah i sada. Ova činjenica je jasno vidljiva iz tema koje su u anketi naznačene kao problematične pri implementaciji Scrum-a. Najveći deo se odnosi na nerazumevanje uprave, narušavanje uloge Scrum Mastera, te nepripremljenost kompanija i klijenata za agilni način rada.

Iz sprovedenih anketa i razgovora sa sertifikovanim polaznicima Puzzle Software je uspeo da identifikuje najveći broj problema koji se javljaju tokom implementacije Scrum-a. Na osnovnu ovih informacija, članovi tima zaduženi za Scrum edukaciju su doneli odluku da od ove godine uvrste i „Extended“ kurseve u ponudu, pored sertifikacionih za Product Ownera i Scrum Mastera.

Tokom novembra, Puzzle Software, će organizovati Agile Month – mesec posvećen agilnom razvoju softvera gde će ponuditi desetak različitih kurseva, od kojih je deo namenjen početnicima (Introduction to Scrum), a deo osobama koje već praktikuju agilni razvoj softvera. Ukoliko vas interesuje sertifikacija predlažemo da posetite zvanični sajt Agile Serbia.



Izvor PCPress
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |