Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

понедељак, 9. новембар 2015.

Test: Sapphire Radeon R7 360 Nitro 2 GB

Povoljna ulaznica u novu generaciju Radeona

Test: Sapphire Radeon R7 360 Nitro 2 GB

Test: Sapphire Radeon R7 360 Nitro 2 GB

U novoj generaciji Radeona nema mnogo toga potpuno novog, ali je cela gama grafičkih čipova dobila novu segmentaciju. Radeon R7 360 je nova najpristupačnija ulaznica u novu seriju grafičkih karti iz AMD-a, ali ima smisla samo za nadogradnju kod korisnika koji zaostaju nekoliko generacija za aktuelnom. Ukoliko se prepoznajete u prethodnoj rečenici, Sapphire ima predlog koji vredi čuti.

Sapphire Radeon R7 360 Nitro

Sapphire Radeon R7 360 koji nam je stigao na test pripada relativno mladoj Nitro porodici. Sapphire je konačno krenuo stopama ostalih brendova gde se grafičke karte standardizuju u vizuelnom smislu. Pod tim mislimo da se, na primer, Asus modeli iz Strix serije vizuelno ne razlikuju previše bez obzira na to kom cenovnom rangu pripadaju. Slično je i kod MSI-a, a jedini je iz ovog pravila iskakao Sapphire. Ne računajući Tri-X modele, sve ostale karte su bile prilično različite, pa ste mogli da nađete dva Dual-X modela slične klase sa prilično drugačijim dizajnom. U svakom slučaju, Sapphire se priključio trendu, ali je i podigao ukupan utisak svojih jeftinijih modela.

sapphire_radeon_r7_360_005_s.jpg

sapphire_radeon_r7_360_006_s.jpg

Pre svega, oklop ove karte je izrađen od daleko kvalitetnije plastike nego što bi to kompanija uradila pre godinu ili dve. Dok je u najvišoj cenovnoj klasi, Sapphire koristio vrlo kvalitetne materijale kako za kartu, tako i za kuler situacija se primetno menjala kako bismo fokus prebacili na pristupačnije modele. Sada toga nema, pa je Radeon R7 360 Nitro veoma kvalitetno izrađen. Odabrana je odlična plastika sa pomalo hrapavom teksturom koja čini da karta izgleda možda i skuplja nego što jeste. Tome doprinose i dve metalne pločice od kojih jedna nosi logo kompanije.

sapphire_radeon_r7_360_009_s.jpg

Kulerom dominira veliki ventilator čiji prečnik iznosi 90 milimetara. Ima tipičan oblik, bez ikakvih eksperimenata sa oblikom peraja, ali je to i za očekivati jeftinijem segmentu. Dopada nam se implementacija Intelligent Fan Control II sistema. On gasi ventilator u slučaju da je dovoljno pasivno hlađenje grafičke karte. U praksi ventilator će mirovati tokom manjih opterećenja i mirovanja PC-a što u prevodu znači da sve dok ne zaigrate neku igru, venilator neće biti aktivan. Napomenućemo još i da je kuler dizajniran tako da bude kompatibilan sa ITX pločama i kućištima, iako zauzima susedni slot što je postignuto smanjenim dimenzijama karte i rashladnog sistema.

sapphire_radeon_r7_360_011_s.jpg

To je moguče zahvalujući povećem rashladnom profilu. On je načinjen iz jednog dela aluminijuma kružnog oblika, bez ikakvih naprednih rešenja kao što su heatpipe-ovi, bakarni elemnti, vapor chamber itd. Međutim, za GPU koji hladi jedan poveći komad aluminijuma sa ventilatorom od 90 mm je sve što vam je potrebno.

sapphire_radeon_r7_360_007_s.jpg

Za konekciju sa PC-em kartica koristi PCI-Express interfejs, a za napajanje je potrebno obezbediti jedan 6-pin PCIe konektor.

Kuler je dizajniran tako da bude kompatibilan sa ITX pločama i kućištima, iako zauzima susedni slot što je postignuto smanjenim dimenzijama karte i rashladnog sistema.

sapphire_radeon_r7_360_012_s.jpg

sapphire_radeon_r7_360_010_s.jpg

Što se video izlaza tiče, možemo da kažemo da smo veoma zadovoljni. Tu su DisplayPort, HDMI 1.4a i DVI izlazi. Neko bi možda zakukao na izostanak HDMI 2.0 ili možda četvrtog video izlaza, ali bi to bilo potpuno neopravdano, jer u ovoj cenovnoj klasi zaista ne treba tražiti i očekivati više. Za 95% korisnika ova karta će obezbediti sve što je potrebno na polju konekcija. Pritom, Sapphire R7 360 podržava i Eyefinity kao i sve ostale Radeon karte novih generacija.

sapphire_radeon_r7_360_014_s.jpg

Ono što se svi pitate verovatno je, šta Radeon R7 360 krije ispod kulera? U pitanju je Tobago čip koji je zapravo preimenovani Bonaire. Ukoliko vam je to ime poznato, reč je grafičkom procesoru koji se nalazi u R7 260X modelu. Nažalost, on je ovde blago oslabljen i umesto 896 Stream procesora raspolaže sa 768. To znači da je jedan blok ugašen (od ukupno 7). To je za sobom povuklo i smanjen broj teksturnih jedinica sa 56 na 48.

sapphire_r7_360_nitro_gpuz_default.gif

sapphire_r7_360_nitro_asic.png

Dobra vest je da je broj ROP-a ostao isti, odnosno 16. Ipak, da je broj ROP jedinica smanjen ova karta bi bila drastično "osakaćena" u odnosu na R7 260X, tako da AMD nije želeo da rizikuje. Memorijski podsistem je u suštini neizmenjen i zasniva se na 2 GB GDDR5 koje obrazuju 128-bitni interfejs. Jedina promena je povećan radni takt memorije na efektivnih 6.5 GHz. Sam GPU je podešen na 1060 MHz što je malo sporije u odnosu na R7 260X. Suštinski ova karta nije nova, ali je sa cenom od oko 120 EUR-a prilično dobro pozicionirana na tržištu u ovom trenutku.

NAJČITANIJE

TOP KOMENTARI

TOP KOMENTARI

Benchmark Forumu



Izvor Benchmark
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |