Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

уторак, 26. април 2016.

Studentkinja slučajno otkrila način na koji će baterija trajati večno


Naučnici su pukim slučajem otkrili način na koji bi baterije mogle da traju večno.

Eto, studenti s kalifornijskog univerziteta u Irvineu (CSI) igrali su se gelom i saznali da premazivanje baterije manganovim dioksidom pomaže da se baterija puni u nedogled i nikad ne gubi svoj kapacitet.

Eksperimentisajući sa nano-žicama, naučnici su u poslednja tri meseca bateriju napunili već 200.000 puta i za sada im se ne čini da bi ona izgubila na snazi. S druge strane, nano-žice u litijumskim baterijama obično se istroše nakon najviše 7000 punjenja.

Za ovaj revolucionarni izum trebamo zahvaliti studentkinji Mya Le Thai koja je, ponavljamo reč slučajno, eksperimentisajući s različitim materijalima u univerzitetskoj laboratoriji, nano-žice premazala tankim slojem gela. Mya je ubrzo otkrila da elektrode u nano-žicama sad puno bolje zadržavaju svoju strukturu, ne lome se i zbog toga su puno pouzdanije.

– Dokazali smo da baterije mogu trajati večno, ponosna je studentkinja, a mi se nadamo da će ovaj naučni dokaz što pre zaživeti u praksi .



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |