Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 29. новембар 2018.

Trump bi mogao da uvede carine na Apple-ove proizvode


Trgovinski rat koji je nedavno započeo američki predsednik Donald Trump, nastavlja se, što je s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju bilo i za očekivati. Trump je evropskim kompanijama nedavno uveo, odnosno povećao carine na široki spektar proizvoda, što je kratkoročno uzrokovalo punjenje američkog budžeta, ali velik broj nezavisnih ekonomskih analitičara se slaže da će posledice dugoročno biti štetne.

Da ludilu nije kraj, najbolje govori najnovija Trumpova izjava da će cariniti i Apple-ove proizvode koji se iz Kine uvoze u SAD, a među njima je, naravno, najpopularniji iPhone, ali i Mac računare te mnogi drugi proizvodi. CNN prenosi Trumpovu izjavu kako razmišlja o uvođenju 10% ili čak 25% carine na uvoz ovih proizvoda, što bi, prema njegovom mišljenju bogato američko tržište moglo da podnese.

Međutim, iz prethodnih izjava je jasno da Trump želi da natera Apple da proizvodnju iz Kine preseli na tlo Sjedinjenih Država, ali i laiku je jasno da bi takva avantura koštala puno više od samih carina, te da na kraju uopšte ne bi bila isplativa, kako zbog većih troškova, tako i zbog činjenice što se najveći deo elektornskih komponenti proizvodi u jugoistočnoj Aziji. Dalje, analitičari navode da u slučaju nove Trumpove avanture Apple u Aziji ima alternativu, i to u vidu preseljenja proizvodnje na Tajvan, Vijetnam i u Maleziju. Nije poznato hoće li i njima onda uvesti carine.

Šta će se na kraju iz ovoga izroditi, ostaje za videti, ali u ovakvim vremenima teško je biti optimista. Činjenica je da tenzije rastu i nema naznaka da bi se mogle smiriti, posebno nakon odluke američkih vlasti da Huawei-ju zabrane gradnju 5G mreža.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |