Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 13. децембар 2018.

Apple-ovi dobavljači ozbiljno razmišljaju o premeštanju proizvodnje izvan Kine


Kako se trgovinski rat između SAD i Kine rasplamsava, američki predsednik Trump je nedavno najavio moguće uvođenje carina na iPhone, u Apple-u su počeli da razmatraju opcije koje im ostaju na raspolaganju ukoliko se ove pretnje zaista i ostvare.

Prema informacijama kojima raspolaže Bloomberg, sam Apple u ovom trenutku čeka u pripravnosti svaku novu odluku američke administracije, ali njegovi dobavljači ozbiljno razmišljaju o preseljenju proizvodnje izvan Kine.

Prema prvim analizama, ako Trump na iPhone uvede carine od 10%, Apple bi to mogao da amortizuje jer bi zarada po deonici pala za jedan dolar, dok bi, su slučaju 25-postotnih carina zarada dodatno pala, pa bi se moralo pribeći traženju novih rešenja.

Lanac nabavke i proizvodnje iPhone-a trenutno uključuje preko 100 kineskih kompanija, koncentrisanih uglavnom u Shenzhenu i okolini, tako da bi svaka selidba ovih pogona čak i u obližnje zemlje poput Indije ili Vijetnama, iziskivala nove troškove.

Ostvarenje Trumpove želje da natera Apple na preseljenje proizvodnje u SAD nema puno iz niza razloga. Ne samo da bi se povećali troškovi transporta i radne snage, već u SAD, prema nekim analitičarima, trenutno ne postoji dovoljan broj kvalifikovanih inženjera i uopšteno stručnjaka za ovaj prilično kompleksan proces proizvodnje.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |