Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

субота, 15. децембар 2018.

Google: Zašto pretraga reči idiot izbacuje slike Trumpa


Google-ov CEO Sundar Pichai našao se pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD, gde je odgovarao na razna pitanja kongresnika o najvećem pretraživaču na svetu, načinu funkcionisanja sistema pretraga, privatnosti i drugim stvarima.

Kongresnike je posebno zanimalo zbog čega Google pri upisivanju reči "idiot", u rezultatima pretrage izbacuje slike Donalda Trumpa, posebno stoga jer je i sam američki predsednik već prozivao Google zbog namernog diskreditovanja njegove ličnosti.

Pichai je rekao da ti rezultati dolaze iz povezanosti ključne reči s milijardama web stranica temeljem 200 funkcija, koje uključuju popularnost, svežinu informacija, relevantnost i načine na koje je korisnici koriste. Temeljem toga Google-ovi algoritmi pokušavaju ključnu reč da rangiraju i izbace rezultate poređane po tom modelu. Takođe je rekao da Google-ovi stručnjaci stalno kontrolišu rad algoritma za pretragu kako bi bili sigurni u objektivnost rezultata pretraživanja, ali nije moguće kontrolisati ogroman broj pretraga koje se svakodnevno unose u pretraživač.

Drugim rečima, Pichai kongresnicima nije direktno rekao da je povezanost između idiota i Trumpa tačna, ali jasno je da nema osobe u Googleu koja bi namerno "frizirala" rezultate s ciljem diskreditovanja američkog predsednika, jer se sve temelji na statistikama i veštačkoj inteligenciji ugrađenoj u pretraživač.

Kongresnici bi sada verovatno najradije pozvali Google-ov algoritam na svedočenje, ali njega Google čuva kao zmija noge.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |