Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

субота, 19. јануар 2019.

U javnost "procurela baza sa 773 miliona e-mailova i lozinki


Bezbednosni stručnjak Troy Hunt objavio je kako je neko nepoznat prikupio, odnosno ukrao, čak 773 miliona e-mail adresa sa pripadajućim lozinkama te ih dao na raspolaganje hakerima. Ova baza podataka "teži" oko 87 gigabajta i bila je postavljena na cloud servis MEGA, odakle je u međuvremenu uklonjena. Sve ove mailove sada se može dobiti na razne druge načine, a ono što je bitno jest da su autentični i da dolaze sa pripadajućim lozinkama – što predstavlja bezbednosni rizik za sve čije su se adrese našle na ovom popisu.

Ovo je jedan od najvećih ovakvih događaja u istorji, a Hunt je ogromnu listu hakovanih mailova i lozinki nazvao Collection #1. Za sada se smatra da su podaci došli iz više izvora, kako onih za koje se zna da su hakovani kao i iz onih za koje se to još uvek ne zna.

Iako curenje ovakvih podataka nije ništa novo, nije zgorega ponoviti: koristite snažne lozinke, redovno ih menjajte, ili koristite neki password manager". Ukoliko želite da proverite da li je neka od vaših e-mail adresa kompromitovana najnovijim curenjem podataka, to vrlo lako možete učiniti na servisu Have I been Pwned?. Javi li vam ova stranica da vam je mail nedavno kompromitiran, svakako prominite lozinku koju za njega koristite, a istu kombinaciju maila i lozinke nemojte "reciklirati" na drugim internet servisima.

Mailovi iz baze Collection #1 dodati su na ovaj servis, a Hunt je na svih 773 miliona adresa poslao obaveštenje o tome da su iste kompromitovane.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |