Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

петак, 31. мај 2019.

Huawei-jev zamenski OS za Android zvaće se - ARK OS


Zadnje dve nedelje posebno su teške za Huawei. Najpre je Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je američkim kompanijama zabranio daljnje poslovanje sa Huawei-jem, da bi uskoro još dojučerašnji partneri jedan za drugim počeli i otkazivati ugovore sa Huwei-jem.

Jedan od jačih udaraca stigao je iz smera Google-a, koji je kao američka kompanija morao povući licencu koja je Huawei-ju dopuštala korišćenje njihovog softvera i servisa na kompanijinim uređajima. Trumpovom odlukom nije pogođen samo Android kao OS, već i svi Google-ovi servisi – Gmail, YouTube, Maps... i svi ostali bez kojeg se moderni Android uređaj jednostavno ne može zamisliti.

Srećom, čini se kako Huawei ima spremnu zamenu, ili barem tvrdi da ima. Kako smo nedavno saznali zamenski OS za Android kojeg Huawei već par godina razvija trebao se zvati Hongmeng. Ali, kako izvori sada javljaju to nije marketinški naziv budućeg operativnog sistema, već samo kodni naziv.

Marketinški, odnosno službeni naziv OS bi mogao da bude ARK OS. Naime, upravo je taj naziv pre par dana zaštićen u Evropi, pri Kancelariji Evropske unije za intelektualno vlasništvo. Kako je vidljivo iz dokumentacije Huawei je naziv zaštitio 24. maja 2019. godine.



Novi naziv jepuno prikladniji od kodnog, em će ga Evropljani lakše pamtiti i izgovarati, em simbolizuje stanje u kojem se Huawei trenutno nalazi – pred potopom dela svog poslovanja. Naime, ARK OS asocira na jednu drugu arku, Noinu, koja je prema priči takođe pomogla da spasi ljudski rod i životinjsko carstvo od potpunog uništenja. Ali, u ovom novijem slučaju Huawei pokušava da spase svoju poziciju na tržištu mobilnih uređaja u uslovima poslovnih ograničenja koja su mu nametnuta.

Hoće li Huawei stvarno krenuti sa alternativnim operativnim sistemom najverovatnije nećemo saznati pre 19. avgusta kada će službeno isteći tri meseca prelaznog razdoblja u kojem Huawei sme da posluje sa američkim kompanijama. Internet stranica WinFuture.de objavila je screenshote na kojima je prikazan korisnički interfrjs ARK OS-a, i deo njegovih mogućnosti.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |