Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

уторак, 28. мај 2019.

TSMC pokrenuo masovnu proizvodnju A13 i Kirin 985 procesora


Tajvanski proizvođač čipova – TSMC objavio je kako je službeno započeo masovnu proizvodnju čipova A13 i Kirin 985. Podsetimo, reč je o čipovima koji će pokretati ovogodišnje iPhone i Mate 30 telefone.

Oba čipa biće proizvedena u 7-nanometarskom procesu druge generacije, sa EUV litografijom. Kirin 985 mogao bi biti poslednji Huawei-jev SoC koji se temelji na ARM arhitekturi. Razlog je dobro poznat, otkazivanje saradnje od strane britanskog ARM-a kako ne bi prekršio nedavno uvedene zabrane od strane SAD-a.

Iako se očekivalo kako će i TSMC otkazati saradnju Huawei-ju, to se nije dogodilo, TSMC je ostao čvrsto uz Huawei. Razloga je više, Kirin 985 je već bio u probnoj proizvodnji pre 16. maja kada je izvršna naredba stupila na snagu, pa se ista odnosi na sve čipove koje kompanija namerava kasnije razvijati, ali ne i na one koji su u tom trenutku bili u nekom stepenu razvoja. Zatim TSMC je tajvanska kompanija pa time ne podleže američkim restrikcijama pa može poslovati sa obe zaraćene strane.

TSMC je ujedno napomenuo kako je u toku i probna proizvodnja, naprednijih, 5-nanometarskih čipova, takođe pomoću EUV litografije. Ako sve bude u redu, masovna proizvodnja 5-nanometarskih čipova je planirana za prvi kvartal 2020. Shodno tome, prvi uređaji sa 5-nanometarskim čipovima mogli bi se pojaviti na tržištu tokom juna 2020. godine.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |