Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

понедељак, 15. јул 2019.

Facebook-u kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja podataka

Osim što su se uvalili u probleme sa politikom i regulatorima i izgubili poverenje korisnika, u Facebook-u će skandal sa curenjem podataka u političku konsultantsku kuću Cambridge Analytica platiti i novčano – a sada se zna i koliko. Američka trgovinska komisija FTC kaznila je društvenu mrežu novčanom kaznom od 5 milijardi dolara jer je tokom 2016. godine dopustio da iz njihovih sistema "procure" podaci 87 miliona korisnika.

Ova kazna rezultat je nagodbe Facebook-a sa ovim regulatornim telom, a vodstvo FTC-a glasalo je za nju "tesno", tek 3:2, s time da su predstavnici Republikanske stranke glasali za nagodbu dok su Demokrate bili protiv. Oni su hteli oštrije da kazne Facebook, verovatno i zbog činjenice da su podaci sa njega korišćeni kako bi se pogodovalo kampanji Donalda Trumpa. Samim time ova je nagodba vidljivo ispolitizovana, a mnogi već sada finansijsku kaznu proglašavaju smešno malom – za poređenje, Facebook ovaj iznos zaradi u proseku svakih 49 dana.

Iako rekordna u istoriji FTC-a, ova kazna je i od strane ulagača percipirana kao izuzetno niska za "zločine" koji su počinjeni, pa je deonica Facebooka po njenoj objavi dobila gotovo 2% na vrednosti.

O ovom slučaju curenja podataka i tome kako je Cambridge Analytica njima manipulisala glasačima snimljen je i dokumentarni film The Great Hack koji će uskoro stići na Netflix.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |