Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

субота, 25. јул 2020.

Garmin je najnovija žrtva napada ransomwareom


Mnogi trkači i rekreativci su ovoga četvrtka iskusili nemogućnost povezivanja sa važnim Garmin-ovim servisima za praćenje fizičke aktivnosti. U pozadini svega bila je kritična situacija u samom Garmin-u, koji je bio primoran privremeno da zatvori sve svoje centre, web stranicu kao i većinu online usluga – a sve kao posledica hakerskog napada ransomwareom.

Napadači su, naime, uspeli u njihove sisteme infiltrirati kriptografski program koji se potom proširio po kompanijskoj mreži. Razmere napada bili su prilično veliki jer je Garmin, na primer, morao ugasiti i telefonske linije, chat i email usluge za podršku korisnicima.

Ono što je naveći broj ljudi verovatno primetio bila je nedostupnost usluge Garmin Connect na koju se sinhroniziraju pametni satovi i putem koje razmenjuju podatke o obavljenim vežbama, otrčanim kilometrima ili odrađenim biciklističkim turama.



Iz Garmin-a su putem društvenih mreža potvrdili nedostupnost svojih servisa i najavili, kako je to uobičajeno u takvim situacijama, da užurbano rade na otklanjanju problema. U trenutku nastana ovog teksta poteškoće u sinhronizaciji na Garmin Connect i dalje nisu otklonjene u potpunosti.

Prema dostupnim podacima napad je prilično uzdrmao celu kompaniju i njihovo poslovanje, pa je za predstojeći vikend radnicima u proizvodnji već najavljeno da će se dva dana u fabrikama "raditi na održavanju", odnosno da normalnog funkcionisanja sistema neće biti.

Napad je navodno izvršen novim, ciljanim i posebno prilagođenim rannsomwareom WastedLocker koji je u stanju zaobići i neke uobičajene zaštite. Tražene otkupnine za otključavanje podataka u slučaju ovakvih napada do sada su bile na razinama od pola miliona pa sve do 10 miliona dolara.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |