Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 9. јул 2020.

Kolektivna tužba protiv Facebook-a u Holandiji


Oko 30.000 ljudi pridružilo se masovnoj tužbi protiv Facebook-a zbog navodnog kršenja holandskog zakona o privatnosti, objavio je Dutch news.

Organizacija za zaštitu potrošača Consumentenbond i udruženje za zaštitu privatnosti podataka DPS kažu da gigant društvenih medija godinama prikuplja privatne podatke korisnika bez njihovog pristanka i stavlja ih na raspolaganje trećim stranama.

Iako Facebook tvrdi da je njegovo korišćenje besplatno, on zapravo korisnicima naplaćuje korišćenje društvene mreže njihovim podacima kao što su pol, starost i mesto prebivališta, te informacijama koje dele s prijateljima, navele su organizacije Consumentenbond i DPS.

"Facebook je u velikom obimu prikupljao podatke o korisnicima. Korisnici nisu znali da su ove informacije, koje su smatrali privatnim, dostupne oglašivačima i proizvođačima aplikacija. Facebook-ova politika privatnosti u vezi s tim je nejasna, nedosledna i nepotrebno komplikovana”, rekla je direktorka Consumentenbond-a Sandra Molenaar.

Oko 30.000 podnosilaca zahteva pridružilo se organizacijama do ponoći u utorak 7. jula nakon javnog poziva Consumentenbond-a.

"Brzina i broj reakcija su bez presedana", rekao je portparol Gerard Spierenburg za emiter NOS. U Holandiji ima oko 10 miliona korisnika Facebook-a.

Facebook je rekao u izjavi za novinsku stranicu NU.nl da pitanja privatnosti shvataju "vrlo ozbiljno" i "učinjeni su svi napori da se poštuju propisi o privatnosti, među kojima su pojašnjenje naše politike i laka dostupnost naših podešavanja privatnosti."



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |