Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

среда, 5. август 2020.

Garmin je navodno hakerima platio milionsku otkupninu za kriptovane podatke


Pre desetak dana Garmin je bio žrtva prilično ozbiljnog bezbednosnog incidenta, kada su hakeri uspeli da provale u njihove sisteme i tamo pokrenu ucenjivački malware. Tada se saznalo kako je reč bila o ransomwareu WastedLocker, koji je moguće prilagoditi i koji je u stanju da zaobiđe i neke uobičajene zaštite od ove vrste napada.

Nakon nekoliko se dana pojavila i informacija o otkupnini od 10 miliona dolara koje su napadači tražili za dekripcioni ključ. Nakon napada, koji se dogodio 23. jula, Garmin danima nije uspevao da oporavi svoje sisreme, a potom je 27. jula primećeno da se delovi sistema polako vraćaju u funkciju.

Portal Bleeping Computer, koji je prvi saznao da o kojem je malwareu reč i doneo informaciju o višemilionskoj traženoj otkupnini, sada je saznao i da je Garmin na kraju dobio ključ za dekripciju svojih podataka. Iz kompanije poznate po svojim sportskim satovima i GPS navigacionim sistemima službenih informacija nema, ali vrlo je izgledno kako su za taj ključ ipak hakerima platili traženi iznos, ili barem njegov deo – na drugi način bilo bi gotovo nemoguće doći do istoga.

Skripta za dekriptovanje koje su se domogli u Bleeping Computeru pokazuje da je radila već 25. jula, što bi značilo da je Garmin samo dan ili dva nakon napada postigao dogovor o otkupnini. Informaciju o plaćenoj otkupnini u visini od nekoliko miliona dolara potvrdili su i drugi nezavisni izvori.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |