Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

среда, 5. август 2020.

Zašto Amerikanci masovno dobijaju ''misteriozne'' semenke iz Kine koje nisu naručili?


Svi verovatno dobro znate proceduru: naručite nešto iz Kine, pričekate koju nedelju, poštar vam ostavi paket u sandučiću (ili obaveštenje o istome), paket otvorite, i u njemu gotovo uvek nađete ono što ste naručili. Ali, šta kada vam stigne paket koji niste naručili, a on sadrži nešto o čemu ne znate ništa, na primer neidentifikovane biljne semenke? Upravo ova situacija dogodila se proteklih dana brojim Amerikancima u svih 50 saveznih država.

Njima je na kućnu adresu stigao paket semenki iz Kine o kojem nisu znali ništa. Da bi ih još više zbunili, paketi su bili označeni kao da sadrže nakit. Zbunjeni primaoci paketa prijavili su slučajeve lokalnim vlastima i saveznom Ministarstvu poljoprivrede, a iz ove je institucije izdata i preporuka – dobijete li semenke koje niste naručili, nemojte ih nipošto pokušati posejati i uzgajiti nešto iz njih.

Slični slučajevi pristizanja nenaručenih paketa iz Kine prijavljeni su i u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.
Ali, šta su te semenke, ko ih šalje i zašto? Ova misterija brinula je Amerikance neko vreme, dok nije pokrenuta istraga i dok se nije, barem delimično, otkrilo o čemu se radi. Kao prvo, analiza je pokazala da je reč o inače bezopasnim semenkama raznih biljaka i začina.

Spominju se, među ostalim, semenke gorušice, mente, kadulje, ruzmarina, lavande, hibiskusa i sličnih začinskih biljaka. Ali budući da je reč o nelicenciranom i nekontrolisanom uvozu sa drugog kontinenta nije ih poželjno uzgajati jer sa sobom mogu nositi razne patogene i ugroziti slične domaće kulture.

Mnogi su se pitali - zašto su paketi uopšte postani? Za sada je najverovatnija teorija istražitelja kako je reč o prevari širokih razmera, u kojoj se u prvom koraku jeftini paketi šalju velikom broju "kupaca". Kasnije pišiljalac podatke o primaocima iskorišćava kako bi u njihovo ime postavljao lažne pozitivne recenzije na platformama za trgovinu, i tako si podizao kredibilitet. Za povećanje rejtinga prodavaca dobro posluži i veliki broj “prodatih” pošiljaka, pa su domišljati prevaranti iz Kine to očito pokušali da iskoriste – i na kraju prilično zbunili brojne primaoce takvih paketa.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |