Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

недеља, 9. октобар 2022.

Chrome je najranjiviji browser, a evo kako su prošli ostali


Velika većina korisnika u svetu sate i dane na računaru provodi uz internet browser, glavni "prozor u svet" za pristup Internetu. Kroz browser se danas može obaviti gotovo sve, mogućnosti im se mogu proširiti raznim dodacima, ali uz podršku za mnoge tehnologije i dodatke neminovno dolazi i otvorenost prema različitim oblicima napada. Kompanija atlasVPN bavi se bezbednošću i zaštitom korisnika koji surfuju Internetom, a sada je prikupila i zanimljive podatke o samim browserima i njihovoj ranjivosti.

Svoj su pregled objavili na nivou 2022. godine i kao top lestvicu najranjivijih preglednika svih vremena. Na njoj se nalazi pet najkorišćenijih browsera današnjice, a evo i kako su se plasirali prema broju bezbednosnih propusta.

Google-ov Chrome, najpopularniji browser u svetu, ove je godine imao čak 303 propusta koje su otkrili bezbednosni stručnjaci. Slede ga Mozilla Firefox i Microsoft Edge sa nešto preko 100 propusta, nakon toga dolazi Apple-ov Safari sa njih 26, dok Opera ove godine nije imala niti jedan jedini otkriveni bezbednosni problem.

Gledamo li lestvicu svih vremena, na njoj nema velikih iznenađenja. Chrome je i u ovom popisu neslavni predvodnik, s čak 3.159 ranjivosti otkrivenih do sada. Sledi ga Firefox sa njih 2.361, a potom Safari sa otprilike upola manje. Četvrti je Microsoft Edge, koji se aktivnije koristi tek nekoliko godina, dok se i ovde najsigurnijom pokazala Opera, sa samo 344 ranjivosti.

Iako u ovaj pregled nije uključen nekada vrlo korišćeni Internet Explorer, mi ćemo ga uključiti: od svojih početaka, pa sve do nedavnog službenog gašenja, Microsoft-ov browser je imao zabeleženih 1.828 bezbednosnih propusta.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |