Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

уторак, 29. новембар 2022.

Brojevi telefona gotovo pola milijarde korisnika WhatsApp-a prodaju se na Dark webu


Ovih dana pojavila se vest o tome da je neko nepoznat na jednom hakerskom forumu Dark weba prodaje ogromnu bazu podataka, navodno usko vezanu uz Metine aplikacije za dopisivanje, WhatsApp. Prodavci tvrde da je reč o bazi iz 2022. godine, koja sadrži čak 487 miliona telefonskih brojeva registrovanih na WhatsApp-u.

Zahvaćeno skoro 163 hiljade srpskih brojeva
Nakon prvih informacija o tome, neki portali uspeli su se domoći jednog dela te baze, pa su vrlo brzo potvrdili da je reč o autentičnim podacima. U bazi su navedeni telefonski brojevi iz ukupno 84 zemlje sveta. Najviše ih je iz Egipta (44,8 miliona), Italije (35,7 miliona) i SAD-a (32,3 miliona). Na listi zahvaćenih zemalja u ovom curenju podataka je i Sebija, odakle su stručnjaci pobrojali 162.898 telefonskih brojeva.

Osoba koja prodaje ovu bazu podataka ne otkriva kako su brojevi telefona prikupljeni. Moguće je da je reč o direktnoj krađi podataka iz WhatsApp-ovih internih sistema, ili pak o nekoj nepoznatoj metodi masovnog prikupljanja podataka ("scrapanja"), što je zabranjeno u samim uslovima korišćenja ove Metine usluge.

Kako bilo, reč je o ilegalnom prikupljanju podataka i "još ilegalnijoj" prodaji istih. Iz Mete se za sada nisu oglasili o ovom slučaju, a sigurno je da će morati – barem kad je reč o evropskim tržištima, gde privatnost ovakvih podataka potpada pod strogu regulativu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Kolika je opasnost?
Kod ovakvog curenja podataka, gde ne postoje kombinacije korisničkih imena i lozinki, niti su brojevi telefona direktno povezani sa korisničkim nalozima, nema direktne opasnosti od upada hakera u razne sisteme, krađe identiteta i sličnih aktivnosti. Ali, velike baze kontakata se mogu koristiti za slanje spama, raznih phishing poruka, sumnjive marketinške aktivnosti, a u nekim slučajevima i za razne oblike prevara. Korisnicima WhatsApp-a stoga se preporučuje da budu na oprezu, pogotovo ako počnu da dobijaju poruke od nepoznatih pošiljalaca.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |