Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

субота, 10. децембар 2022.

USB-C port je obavezan tek za iPhone 17


Nakon skoro cele decenije pokušaja nametanja jedinstvenog standarda priključka za punjenje telefona, Evropska unija je napokon uspela u svom naumu da pokuša da smanji elektronski otpad. Umesto preporuka kao ranije, na snagu je stupila direktiva koja kaže da svi pametni telefoni, satovi, slušalice, tableti, konzole- e-čitači, tastature i prenosni zvučnici kao priključak za punjenje moraju koristiti USB-C standard.

Naravno, svima nama je jasno da će se najveće promene dogoditi kod iPhone-a, ali s obzirom na datum stupanja direktive na snagu, Apple ne mora previše brinuti. Naime, spomenuta direktiva kaže da svi gore navedeni uređaji moraju koristiti USB-C standard ako u prodaju dođu nakon 28. decembra 2024. godine.

Ovo znači da će Apple imati obvezu odustati od svog Lightning ulaza tek na iPhone-u 17, dakle onom koji u prodaju stiže na jesen 2025. godine. Takođe, ukoliko sasvim odustane od klasičnog ulaza i sledeće generacije iPhone-a prebaci isključivo na bežično punjenje, o čemu se već neko vreme spekuliše, vešto će izbeći ovu Evropsku direktivu. Jasno, upitno je koliko će se Apple-u ovakvo inaćenje isplatiti, stoga verujemo da će USB-C na iPhoneu zaživeti i pre zadatog roka.

Evropska komisija je istovremeno donela i direktivu za standardizaciju punjenja laptopa, koja će na snagu stupiti 28. aprila 2026. godine.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |