Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

недеља, 5. фебруар 2023.

Apple ima dve milijarde aktivnih uređaja u svetu, ali prihodi su - u padu


Apple je objavio finansijski izveštaj za poslednja tri meseca u 2022. godini, u kojem su se, među ostalom, pohvalili brojem aktivnih uređaja u svetu.

"Tokom poslednjeg tromesečija, postigli smo veliku prekretnicu i s uzbuđenjem možemo izvestiti da sada imamo više od dve milijarde aktivnih uređaja kao deo naše rastuće instalirane baze“, naveo je izvršni direktor Apple-a, Tim Cook.

Uz dve milijarde uređaja u aktivnoj upotrebi, Apple je zabele i najveći prihod do sada u sektoru usluga, 20,8 milijardi dolara. Ali, ukupna prodaja u poslednjem kvartalu 2022. godina iznosila je 117,2 milijardu dolara, dok je u istom razdoblju godinu pre iznosila 123,9 milijardi dolara. Reč je, dakle, o padu od 5 posto.

Više od polovine ukupne kompanijine prodaje u četvrtom kvartalu 2022. čini iPhone, ali je u padu od 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Treba istaći i da je prodaja Mac računara pala za 28 posto, a pad od 8 posto zabeležen je i u prodaji Apple Watch-a te ostale Apple-ove dodatne opreme.

Da ipak nije sve tako crno, porast prodaje od 6 posto zabeležile su Apple-ove usluge, poput, na primer, iTunes-a, Apple TV-a i slično. S druge strane, u četvrtom kvartalu 2022. godine porast prodaje od čak 28 posto zabeležio je iPad.

Ali, što se tiče ukupnih neto prihoda u poslednjem kvartalu 2022., oni su iznosili 30 milijardi dolara, odnosno 13 posto manje u poređenju sa istim razdobljem 2021. godine. Uprkos tome, Apple-ov finansijski direktor, Luca Maestri, tvrdi da je ukupni prihod kompanije povećan "na bazi konstantne valute".

"Generisali smo 34 milijarde dolara u operativnom novčanom toku i vratili više od 25 milijardi dolara deoničarima tokom poslednjeg tromesečija, nastavljajući ulagati u naše dugoročne planove rasta", zaključuje Maestri.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |