Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

уторак, 21. март 2023.

Ako ispustite sklopivi iPhone, on će se sam zatvoriti?


Apple-ovi stručnjaci predali su prošle godine u februaru Patentnoj kancelariji SAD-a patentnu prijavu, koja opisuje "Uređaj sa samouvlačećim ekranom i tehnike za zaštitu ekrana korišćenjem detekcije pada". Ovaj patent opisuje i iscrtava obrise nekog budućeg Apple-ovog uređaja sklopivog dizajna i sa savitljivim ili odvojivim ekranima. Jasno je da se radi o patentu koji bi se odnosio na moguće tehnologije ugrađene u preklopni iPhone, koji se može, ali i ne mora, pojaviti na tržištu u narednim godinama.

Apple dalje u patentu opisuje svoj izum. Uređaji, kažu, mogu svojim senzorima otkriti kada ih se ispusti prema podu. Ako se takva detekcija dogodi na sklopivom uređaju, on će imati mogućnost da se u tom trenutku automatski zaklopi, odnosno da se njegov uvlačeći ekran vrati u sklopljeni položaj. Cilj toga jeste zaštititi osetljivi ekran od direktnog udarca o tlo.



I inženjerima je jasno da ne bi u svim slučajevima pada telefona bilo dovoljno vremena za njegovo puno sklapanje, pa pišu: "čak i savijanje ekrana na ugao manji od 180° može pružiti određenu zaštitu, jer će uređaj o tlo udariti svojim ivicama, a ne ekranom".

Mehanizam bi radio tako da pomoću ugrađenog akcelerometra otkiva je li uređaj (recimo iPhone) u slobodnom padu. Kada se nađe u takvoj situaciji, aktiviraće se mehanizam koji će ga pokušati na vreme zatvoriti i tako zaštititi. Patent donosi i nekoliko ilustracija telefona sa savitljivim ekranom, koji se preklapa ili "rola" unutar njegovog kućišta, pa potom i opisuje različite izazove kod sklapanja takvih ekrana i njihove pripadajuće opreme, poput čipova, LED i OLED elemenata i slično. Patent, kažu, pokriva implementaciju istog mehanizma u sve mobilne uređaje – telefone, tablete, prenosne računare, medijske playere, nosive uređaje, ali i one koji bi se koristili kao naglavni sklopovi sa ekranima.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |