Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

среда, 26. фебруар 2014.

Nokia X u startu podržava 75% Android aplikacija



Nakon što je Nokia predstavila svoju porodicu telefona na Android-u, ostalo je malo nejasno koje aplikacije će raditi na njiovim uređajima a koje ne, s obzirom da Google-ov Play Store ne postoji, a radi se o drastično izmenjenoj i prilagođenoj verziji Android-a.



U međuvremenu je Nokia izzdala SDK (Software Development Kit) za Nokia X platformu i objavila da je otprilike 75% Android aplikacija u startu podržano za pokretanje na njenim X uređajima, dok je ostalih 25% inkompatibilno zbog zavisnosti o Google-ovim servisima kao što su push obaveštenja, mape i kupovina unutar aplikacija (in-app payment). U Nokiji tvrde da i za ovo postoji rešenje i da će takve aplikacije morati biti prilagođene Nokijinim servisima, a proces prilagođavanja svake od njih navodno zahteva oko osam sati dodatnog rada.



Na svojoj stranici Nokia je več omogućila testiranje .apk datoteka i proveru da li su aplikacije spremne za pokretanje na Nokijinim Android uređajima. Takođe, ponuđena je i dokumentacija koja govori da je Nokia X platforma temeljena na Android Open Source Project v4.1.2 verziji sa posebnim API-jima za kupovinu unutar aplikacija, HERE mape i Nokijin sistem obaveštenja.



Ovo je dobar početak za Nokiju, a neke glasine govore da će kompanija izdati čak i high-end Android uređaj temeljen na Nokia X platformi. Bilo kako bilo, ostaje nam da čekamo, mada naše mišljenje je da bi Nokia sa "čistim" Android-om bila mnogo bolje rešenje ali koje im je ipak neprihvatljivo, zbog novog vlasnika - Microsoft-a.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |