Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 10. септембар 2015.

Test: Asus GeForce GTX 980 Ti DirectCU III Strix OC 6 GB

Najbolja Asus grafika do sada?

Test: Asus GeForce GTX 980 Ti DirectCU III Strix OC 6 GB

Asus nas je navikao na kvalitetne grafičke karte i posebno u "high-end" segmentu u ponudi ima modele koji su među najboljim (i najskupljim doduše). Nažalost, zbog činjenice da su se držali iste ili veoma slične formule dugi niz godina, iako odlični, njihovi proizvodi su postali pomalo monotoni. Konačno je tome došao kraj, jer je osveženje stiglo u vidu potpuno novog kulera koji čini da DirectCU III bude bolji nego ikada.

Asus GeForce GTX 980 Ti DirectCU III Strix

Nebojša Todorović

O GeForce GTX 980 Ti grafičkoj karti smo govorili na samom početku juna ove godine. Nvidia je napravila sjajan posao sa novom najbržom kartom sa jednim GPU-om na tržištu, a stvari se nisu promenile čak ni nakon što je AMD predstavio svoj inovativni Radeon Fury X krajem istog meseca.

Mnogi su možda očekivali da AMD uskoči na prvo mesto, ali to se, barem za sada, nije dogodilo. Sa prvim DirectX 12 bechmarkom situacija se malo promenila, ali kao što stara poslovica kaže "jedna lasta ne čini proleće", tako i ovde ne smemo da dozvolimo sebi da se prerano obradujemo. Bilo kako bilo, GeForce GTX 980 Ti je najbrži "single-GPU" model, a Asus ga je učinio boljim nego ikad. Ujedno, sa Asus GeForce GTX 980 Ti debituje i DirectCU III kuler koji vidimo po prvi put na nekoj grafičkoj karti ove kompanije.

 asus_gtx980ti_dcu3_strix_006_s.jpg

asus_gtx980ti_dcu3_strix_007_s.jpg

Upravo taj kuler je ono što dominira kada pogledate Asusov novi GeForce GTX 980 Ti. Odmah moramo da primetimo da je dizajn bio od velikog značaja, jer DirectCU III izgleda bolje i atraktivnije čak i od hlađenja koja su rezervisana za Matrix Platinum seriju. Veliki plastični oklop odaje utisak da se radi o metalu, a boje su precizno nanesene tako da je svaki detalj pedantno obrađen. Svoje ime, kuler je dobio na osnovu DirectCU tehnologije i činjenice da ima 3 ventilatora prečnika 100 milimetara, a njihov dizajn nam je poznat od ranijih Strix modela.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_008_s.jpg

Kako grafičke karte postaju sve duže, Asus je iskoristio priliku da konceptualno izmeni svoj novi kuler u odnosu na prethodnike. Dužina rebara je veća nego ikada tako da rashladni profil zapravo deluje tanje nego ranije što čini da kompletna karta izgleda elegantnije i atraktivnije. Da bi se prenela toplota do udaljenih delova tu je sada ukupno pet heapipe-ova. Naravno i dalje su presovani u bazi kulera i imaju neposredan kontakt sa GPU-om, a tajvanski proizvođač je po prvi put upotrebio ogroman 10-milimetarski heatpipe što je jedan od noviteta koje donosi DirectCU III hlađenje.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_010_s.jpg

asus_gtx980ti_dcu3_strix_011_s.jpg

Od detalja treba pomenuti činjenicu da Strix logo ima belo LED osvetljenje, tako da u mraku karta izgleda zaista jako interesantno i blistaće u kućištima koja imaju providnu bočnu stranicu.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_013_s.jpg

asus_gtx980ti_dcu3_strix_024_s.jpg

Sa zadnje strane možemo da primetimo istaknuti backplate koji je tipičan za ovako dugačke grafičke karte, posebno što Asus po pravilu ne izostavlja ovo metalno ojačanje kod GeForce grafičkih karti. Ipak, jedan detalj privlači pažnju, a reč je o "GPU-Fortifier" dodatku, koji prema rečima Asusa služi kao ojačanje za GPU na isti način na koji backplate štiti celu štampanu ploču. U skladu sa tim, ne treba napominjati da karta deluje zaista neuništivo.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_015_s.jpg

Što se tiče naponske jedinice, Asus koristi dobro poznatu 14-faznu naponsku jedinicu koja praktično funkcioniše u konfiguraciji 12+2 (CPU + MEM). Upotrebljene su kvalitetne SAP komponente druge generacije za koje proizvođač tvrdi da su još efikasnije i kvalitetnije nego ranije, ali i da je eliminisana svaka šansa za iritantno zujanje zavojnica. Moramo da priznamo da nam je to najviše od svega privuklo pažnju, jer referentni modeli često muče upravo tu muku.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_019_s.jpg

Kao što smo i očekivali i GeForce GTX 980 Ti poseduje podršku za Tri-Way SLI što znači da ima dva SLI konektora duž gornje ivice štampane ploče. Dopada nam se to što su dva 8-pin naponska priključka okrenuta za 180 stepeni, jer je na taj način proizvođač drastično unapredio njihovu pristupačnost. Mnoge kompanije zaborave na činjenicu da veliki i dugački heatpipe-ovi zaista mogu da smetaju, posebno kod high-end modela. Asus nije zaboravio na to, a pritom su tu i po dva LED-a ispod svakog od naponskih konektora kako bi signalizirali da li je sve u redu.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_018_s.jpg

Kao i referentni GeForce GTX 980 Ti i Asusova verzija raspolaže sa tri Display Porta i po jednim HDMI i DVI izlazom. To ovaj model čini sjajnim izborom za sve koji žele da koriste više monitora visoke rezolucije. Bitna vest je i implementacija HDMI 2.0 konektora sa svim svojim prednostima koje novi video interfejs donosi. Najbitnije od svega je svakako mogućnost prenosa 4K pri osveženju od 60 Hz koji ga sada izjednačava sa DisplayPortom na ovom polju.

asus_gtx980ti_dcu3_strix_022_s.jpg

Specifikacije su nepromenjene u odnosu na referentni GTX 980 Ti sa izuzetkom fabričkih frekvencija. Dok je nominalni takt GPU-a kod GTX-a 980 Ti je okruglo 1 GHz uz Boost vrednost zvanično iznosi svega 1076 MHz kod Asusa je situacija primetno bolja. Čitavih 1216 MHz je nominalni takt, dok je boost čitavih 1317 MHz što je 30% više od referentne verzije. Sa druge strane, 6 GB Hynix GDDR5 je overklokovano, ali u veoma suzdržanoj meri od 50 MHz (efektivno 200 MHz) što ne donosi bitnu promenu. Ipak, imajući u vidu široku 384 bitnu magistralu i ogroman protok od 345.6 GB/s zaista nema prostora za zamerku. Sa druge strane, drastično veći takt na kome radi GPU zbog velikog broja ROP i Teksturnih jedinica itekako predstavlja razliku u teoriji.

asus_gtx_980ti_dcu3_gpuz_default.gif

asus_gtx_980ti_dcu3_asic.png

Kažemo u teoriji, zbog toga što boost kod referentne verzije iako podešena na 1076 MHz lako dostiže stabilnih 1200 MHz zbog prostora u TDP-u. Sa druge strane kod izuzetno visoko overklokovanog Asusa, ona iznosi 1380 MHz. Dakle, umesto 250 MHz razlike na prvi pogled, u realnosti je Asus u prednosti za nešto razumnijih 180 MHz. I dalje je to velika prednost, ali ne koliko bi se reklo na prvi pogled.

  • Proizvođač ASUS
  • Proizvodni proces 28 nm
  • Interfejs PCI-E 3.0 x16
  • MultiGPU podrška Da
  • Tip memorije GDDR5
  • 103,780.00 RSD

NAJČITANIJE

  • Uporedni test kamera na smartfonima
  • Test: Cooler Master MasterCase 5 (PRO)
  • Test: MSI GeForce GTX 950 Gaming 2G
  • Test: Asus Z170 matične ploče
  • Desktop ili laptop: Prednosti i mane
  • Vodič za kupovinu prenosnih računara, Q3 2015
  • Test: GoPro Hero 4 Session
  • Test: Lenovo IdeaPad Z51-70

TOP KOMENTARI

TOP KOMENTARI

Benchmark Forumu



Izvor Benchmark
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |