Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

среда, 7. октобар 2015.

Mala IT akademija

Deca su uvek zainteresovana za računare, ali to interesovanje treba na odgovarajući način kanalisati. Zato pozdravljamo osnivanje „Male IT akademije“ za osnovce.

stanford-binet-kids-laptopAko ste u prethodnih mesec dana prolazili ulicom Vojvođanskih brigada u Novom Sadu, sigurno ste viđali grupe mališana kako s rančevima žure prema prostorijama „Poslovnog inkubatora“. Ta deca su prvi polaznici škole programiranja “Male IT akademije“ koju organizuje “Vojvođanski IKT klaster“ u saradnji sa „Poslovnim inkubatorom“ u Novom Sadu.

Za osnovce

Mala IT akademija počela je da radi ovog leta, a kursevi su namenjeni osnovcima. „Mali maturanti“ su 1. avgusta predstavili svoje radove roditeljima, nastavnicima, organizatorima i okupljenim medijima – svi su mogli da uživaju u igricama koje su tokom kursa nastale. Nisu izostale ni diplome.

Pošto je prva generacija đaka upravo završila obuku, ovo je odlična prilika da vam ispričamo priču o ovom zanimljivom projektu. „Mala IT akademija“ omogućava osnovcima da se upoznaju s konceptom programiranja kroz igru i kreativno učenje. Pošto je interesovanje dece i roditelja za ovakvu edukaciju veliko, postoji inicijativa da se projekat produži i da se letnja škola pretvori u program koji će trajati tokom cele školske godine.

Neke osnovne škole u Novom Sadu pokazale su interesovanje da rade po nastavnom planu „Male IT akademije“, pa su izgledi da se ova inicijativa nastavi veoma dobri. „Mala IT akademija“ nudi dva programa: Scratch Kid Games Developer i Mobile Applications Kid Developer.

Programiranje za budućnost

Osnovni cilj „Male IT akademije“ jeste da deci približi programiranje i da im pokaže da to nije nešto strano i komplikovano. Polaznici imaju priliku da se upoznaju sa celokupnim procesom razvoja softvera, bio on igrica, aplikacija za mobilni telefon, Web sajt ili nešto drugo. Proces obuhvata formiranje i razradu ideje, dizajn, razvoj same aplikacije i testiranje.

Kurs polaznicima donesi višestruku korist:

  • nauči ih da sami mogu biti stvaraoci igara i aplikacija, a ne samo njihovi korisnici;
  • podstakne ih na samostalno analitičko razmišljanje;
  • unapredi njihovu sposobnost za rešavanje problema;
  • motiviše ih da nastave da se bave programiranjem samostalno i kada se kurs završi.

U obrazovanje su uključeni i roditelji, koji će naučiti kako da motivišu mališane da se bave programiranjem i kako da ih podstaknu da razvijaju svoje ideje. Dugoročno gledano, deca će ovde vežbati algoritamski način razmišljanja i naučiće analitički da pristupaju problemima. Ove veštine biće im od koristi kasnije u životu, čak iako ih buduća profesija odvede daleko od IT sektora.

Vojvođanski IKT klaster ima ambiciju da ovaj program proširi na čitavu Srbiju, a mi se nadamo da će u tome uspeti, te da će deca u drugim gradovima naše zemlje imati priliku da se zabave učeći da naprave svoje sopstvene igrice ili možda mobilne aplikacije.

http://ift.tt/1LytvU7

Milan Šolaja

(Objavljeno u Časopisu PC#224)

Kategorija: aktuelno

Tagovi: mala IT akademija


Izvor PCPress
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |