Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

понедељак, 7. јануар 2019.

Apple ne sme da prodaje iPhone 7 i 8 u Nemačkoj


Sledom tužbe, a kasnije i presude, u kojima je Qualcomm pobedio Apple na sudu u Nemačkoj, u toj je zemlji uvedena zabrana prodaje iPhone-a 7 i 8. Ovi uređaji, smatra Qualcomm, krše nekoliko njihovih patenata vezanih uz uštedu energije, što je krajem prošle godine na sudu i dokazano. Tada je sud odredio kako se u Nemačkoj više ne smeju prodavati ovi uređaji, a odluka je stupila na snagu tek krajem prošle nedelje.
Prema nemačkim zakonima, naime, u ovakvim se slučajevima od tužioca traži da uplati polog. Ta se sredstva potom čuvaju i mogu se iskoristiti za isplatu naknade štete tuženome u slučaju da presuda bude poništena na višem sudu. Qualcomm je očito toliko siguran da Apple-ove žalbe neće biti uspešne, da je u prvim danima ove godine uplatio 1,34 milijarde evra u obliku tog pologa – čime je automatski aktivirao zabranu prodaje iPhone-a.

Apple je reagovao na ovakav razvoj situacije. Poručili su kako će modele iPhone-a 7 i 8 povući iz svojih 15 prodavnica u Nemačkoj, ali da će iste nastaviti prodavati preko drugih distributera i telekomunikacionih operatera. Prema njima, presuda se tumači tako da je samo Apple-u zabranjena prodaja spornih uređaja. U Qualcomm-u se, naravno, s time ne slažu – njihovo tumačenje je da se s tržišta moraju povući svi primerci iPhone-a koji krše njihove patente, pa tako i oni koje ne prodaje direktno Apple. Pravno nadmudrivanje će se, očito, nastaviti.

Najnoviji modeli iPhone-a (X, XS, XS Max) nisu zahvaćeni ovom tužbom pa se mogu i dalje slobodno prodavati na nemačkom tržištu.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |