Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 7. фебруар 2019.

Dodatak za Chrome bori se protiv nebezbednih lozinki


Kada u javnost "procuri" kakva nova baza podataka korisničkih imena i pripadajućih lozinki, bezbednosni stručnjaci po običaju ponavljaju uvek iste savete – koristite password manager i komplikovanije lozinke, te ne ponavljajte iste lozinke za prijavu na više internet servisa. Naime, kad dođe do proboja jednog servisa hakeri će pokušati da dobijenim kombinacijama komprimituju korisničke naloge i na drugim mestima, pa će oni koji recikliraju lozinke biti u najvećoj opasnosti.

Osim raznih password managera u borbu protiv ovog oblika pretnje uključio se i Google lansiranjem vrlo jednostavnog ali i korisnog dodatka za svoj browser Chrome. Ekstenzija naziva Password Checkup u pozadini će potiho proveravati svaku lozinku kojom se prijavite na neki internet servis. Ako primeti da se ista lozinka pojavila u nekoj hakovanoj bazi podataka o tome će vas obavestiti kako biste je na vreme mogli promeniti.

Slanje lozinke do servera i njena provera obavljaju se pod zaštitom kriptografije i tehnologije za anonimizaciju, pa se podaci proveravaju u "hash" obliku – tako da nema bojazni da će u tom procesu doći do kompromitovanja lozinki. Trenutno se u Google-ovoj bazi nalazi preko 4 milijarde pojedinačnih zapisa koji su na ovaj ili onaj način procureli u javnost, a iz kompanije kažu da planiraju i drugim developerima da daju pristup tim podacima kroz poseban API.

Password Checkup lansiran je povodom 5. februara, kada se obeležava Dan bezbednijeg Interneta, a moguće ga je u samo nekoliko klikova instalirati sa službene prodavnice Chrome dodataka.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |