Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

уторак, 19. фебруар 2019.

Hakeri ukrali banci 13 miliona evra, zaustavljen platni promet


Hakeri su prilično uspešno izvršili cyber napad na Bank of Valletta u Malti prilikom čega su ukrali ogromnu količinu novca. Iako su iz banke ubrzo nakon napada poručili korisnicima kako je njihov novac na sigurnom, situacija baš i nije bajna. Naime, hakeri su ovim cyber napadom uspeli da ukradu čak 13 miliona evra, koje su prebacili na banke u Češkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Honk Kongu.

Iako se o samom napadu još uvek ne zna puno detalja, podaci govore kako je banka primetila veliki broj čudnih transakcija u inostranstvo što im je ubrzo postalo sumnjičavo. Nakon toga javili su se iz državne vlasi gde su čelnicima banke poručili da je u toku hakerski napad i da bi bilo pametno obustaviti poslovanja kako šteta ne bi bila još većih razmera.

Banka je taj savet poslušala te je obustavila celokupno poslovanje, što znači da korisnici nisu u mogućnosti koristi usluge banke kao ni sredstava koja na banci imaju. Da bi stvar bila još gora, radi se o glavnoj banci u Malti preko koje ide gotovo 50 posto novčanog prometa te države.

Ovakvo gašenje bankovnog sistema uticalo je na celokupnu ekonomiju Malte jer je veliki broj radnji zaustavljen s obzirom na to da novac ne može da kruži sistemom. Kada će stvar biti u potpunosti razrešena još nije poznato, ali ovo je još jedno veliko upozorenje svima kako su digitalni sistemi krhki i kako je dovoljna samo jedna mala rupa da dođe do velikih problema.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |