Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

четвртак, 21. март 2019.

EU zbog AdSense-a kaznila Google sa 1,49 milijardi evra


U skladu sa nekim spekulacijama koje su se poslednjih dana pojavile u medijima, komesarka Evropske komisije za tržišno takmičenje Margrethe Vestager objavila je kako je EU odlučila i treći put kazniti Google zbog ilegalnog ponašanja. Antitrust poverenstvo Evropske komisije izreklo je ovom tehnološkom i internetskom divu novčanu kaznu u iznosu od 1,49 milijardi evra zbog nepridržavanja pravila u online oglašavanju kroz svoju AdSense platformu.

Google je, kažu, prekršio evropska pravila poštene tržišne utakmice i zloupotrebljavao je svoj dominantan položaj tako što je u ugovorima sa raznim internet stranicama njihovim vlasnicima onemogućavao plasiranje oglasa drugih pružalaca usluga. Time je izravno oštetio kako svoje klijente tako i konkurente.

Ovakvo ponašanje trajalo je duže od deset godina i drugim je kompanijama uskraćivalo priliku da se sa njima takmiče na temelju svojih zasluga i da uvode inovacije – a potrošačima su uskraćene prednosti koje konkurencija donosi na tržište.

U pojašnjenju odluke o kazni navodi se kako brojne web stranice imaju ugrađene funkcije za pretraživanje. Korišćenjem istih korisnici dobivaju kako rezultate pretraživanja tako i ciljane oglase. Kroz svoju platformu AdSense for Search Google i na ovaj način prikazuje oglase i postavlja se kao pružalac usluga. Na tržištu EU od 2006. do 2016. na ovom je područiju držao najmanje 70% udela, a tu je poziciju iskoristio kako bi konkurentima otežavao i zabranjivao oglašavanje unutar spomenutih pretraga.

Ovakvo korišćenje dominantne pozicije na tržištu pretraživanja Evropska je komisija proglasila ilegalnim i odrezala im kaznu u visini 1,29% Google-ovih prihoda u 2018. godini, što iznosi tačno 1.494.459.000 evra. Do sada je Google kažnjavan već dva puta za slične postupke: u junu 2017. kaznom od 2,42 milijarde, te u julu 2018. kaznom od 4,34 milijarde evra.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |