Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

субота, 18. јул 2020.

TikTok bi mogao da bude zabranjen u SAD-u za nekoliko nedelja


Prema informacijama iz Bele kuće, Sjedinjene Američke Države mogle bi da zabrane popularnu kinesku aplikaciju TikTok kroz nekoliko sedmica, o čemu kruže glasine već nekoliko dana.

Prošle nedelje državni američki sekretar Mike Pompeo rekao je da administracija predsednika Donalda Trumpa sigurno razmatra zabranu TikTok-a koji, kako smatraju američke vlasti, predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD-a. Ovo je otprilike slična priča kao i sa Huawei-jem.

Popularna video aplikacija je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance sa sedištem u Pekingu. Američke diplomate tvrde da bi autori aplikacije mogli "sarađivati sa obaveštajnim agencijama koje kontroliše Komunistička stranka Kine". Međutim, kreatori TikTok-a pojašnjavaju da deluju odvojeno od ByteDance kompanije i da se njihovi centri sa podacima nalaze potpuno izvan Kine i ne podležu kineskim zakonima. Podatke o američkim korisnicima kompanija navodno skladišti u SAD-u, a bezbednosnu kopiju čuva u Singapuru.

Trumpov šef Mark Meadows sada je potvrdio za Verge da bi do zabrane TikTok-a u SAD-u moglo doći za nekoliko nedelja.

"Postoje brojni službenici administracije koji vide pretnju po nacionalnu bezbednost koja se odnosi na TikTok, We Chat i druge slične aplikacije koje imaju potencijal narušavanja privatnosti, posebno kada strani protivnici prikupljalju informacije o stranim državljanima. Nemamo određen tačan rok kada ćemo zabraniti TikTok, ali mislim da će to biti za nekoliko nedelja, pre nego za nekoliko meseci", rekao je Meadows.

Iz TikTok-a odbacuju sve optužbe govoreći da su pitanja o nacionalnoj bezbednosti "neosnovana".

"TikTok vodi američki izvršni direktor, sa stotinama zaposlenih i lidera u oblasti bezbednosti i javne politike ovje u SAD-u. Nemamo većeg prioriteta od promocije bezbedne i pouzdane aplikacija za naše korisnike. Kineskoj vladi nikada nismo dostavili korisničke podatke, niti bismo to uradili ako bi nas pitali", saopšteno je iz TikTok-a.

Međutim, mnogi američki zakonodavci i dalje ukazuju na kineski zakon o nacionalnim obaveštajnim podacima koji primorava internetske kompanije da daju podatke kineskim vladarima kada oni to zatraže.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |