Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

среда, 12. октобар 2022.

PayPal namerio da kažnjava korisnike za širenje dezinformacija, pa povukao odluku


Slično kako se WhatsApp prošle godine doveo u probleme najavom spornih novih pravila korišćenja, pa se potom mesecima iz toga ispetljavao, sada je autogol zabio – PayPal. Kompanija za digitalna plaćanja odlučila je promeniti svoju politiku poslovanja i uslove prihvatljivog korišćenja svojih usluga, a u novom tekstu pojavilo se nešto što je zasmetalo mnogima.

U novom predlogu uslova poslovanja stajalo je kako se korisnicima brani korišćenje PayPala za usluge i aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa "slanjem, deljenjem ili objavom bilo kakvih poruka, sadržaja i materijala koji promovišu dezinformacije". Možda to i ne bi bilo toliko sporno, da si kompanija nije odmah pokušala uzeti za pravo i sankcionisati takvo nedozvoljeno ponašanje. Nova pravila uključivala su i odredbu prema kojoj bi za svako takvo korišćenje PayPal-a korisnik bio odmah kažnjen novčanom kaznom u visini do 2.500 američkih dolara.

Da stvar bude još gora po njih, u istom su tekstu predvideli i naplatu te kazne – izravnim skidanjem navedenog iznosa sa računa. Pravila su trebala da stupe na snagu 3. novembra, ali nakon što su prvi put pušteni u javnost, mnogi su digli glas protiv ovakvih odredbi.

Kažnjavanje slobodnog mišljenja i izražavanja, naplata kazni onima za koje finansijska kompanija zaključi da šire dezinformacije i automatsko skidanje novca sa računa, očekivano, nikome se nije dopalo. Odmah je na društvenim mrežama pokrenut veliki otpor, PayPal su kritikovai čak i njegovi davni osnivači (sve do Elona Muska), a zabeležen je i velik porast pretraživanja fraze "kako ugasiti PayPal nalog".

Nakon svega, u kompaniji su priznali grešku. Pokušali su se izvući objašnjenjem, koje kaže da su nova pravila korišćenja puštena u javnost greškom, odnosno da tekst o kažnjavanju korisnika nije tamo trebao da bude. "PayPal neće kažnjavati korisnike zbog dezinformacija i nikada nije bila namera taj tekst uključiti u našu politiku poslovanja. Izvinjavamo se zbog konfuzije koju je to izazvalo", poručili su putem portparola. Ali, šteta ugledu i vrednosti deonice već je načinjena.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |