Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

понедељак, 19. октобар 2015.

Test: Asus Maximus VIII Hero

Hero u najboljem izdanju do sada

Test: Asus Maximus VIII Hero

Test: Asus Maximus VIII Hero

Asusov Maximus Hero je drugi najpovoljniji model nakon popularnog Ranger modela u kategoriji Intel baziranih matičnih ploča. Kao takav, izaziva veliku pažnju kod korisnika koji žele da imaju "posebnu" matičnu ploču iz prestižne Republic of Gamers porodice, a koja ima ipak malo smisleniju cenu. Doduše, Hero nikako nije jeftina ploča, ali svoju cenu po mišljenju mnogih opravdava u potpunosti

Asus Maxiumss VIII Hero

Nebojša Todorović

Asus je mnogim matičnim pločama iz malo višeg cenovnog ranga ugradio jedan prepoznatljivi detalj po kome se modeli ovog proizvođača lako prepoznaju, a to je plastični oklop. Za razliku od najluksuznijih ploča koji obično budu kompletno pokrivene, Deluxe i RoG verzije dobijaju "parcijalni" oklop koji prekriva zadnji panel sa konektorima i audio sekciju. Ovo ih čini izuzetno atraktivnim i upečatljivim i doprinosi izgledu koji deluje kao da stiže iz budućnosti.

asus_maximus_viii_hero_009_s.jpg

Uostalom, dovoljno je baciti pogled na Maximus Hero VIII da biste shvatili na šta mislimo. Reč je o ATX ploči iz RoG ponude sa Intel Z170 čipsetom i LGA1151 ležištem za procesor. Ova ploča izgleda impresivno na prvi, ali i na drugi pogled. Pre svega se ističe dizajnom koji je agresivan, a svi RoG modeli za 2015. godinu izgledaju bolje nego ikada. Maximus VIII Hero je dobio pomenuti parcijalni oklop i novu kolornu šemu uz dosta unapređenja na polju ugrađenih komponenti.

asus_maximus_viii_hero_010_s.jpg

Naponska jedinica filtrira napon u deset faza. U pitanju je nova Extreme Engine Digi+ koja se sastoji od kvalitetnih MicroFine zavojnica, Nichicon Black Metallic 10K kondenzatora. Za VRM je odluka pala na Asus brendirani Digi+ ASP1405I o kome nemamo informacije, ali bi mogao vrlo lako da bude IR35201. Sve u svemu, solidna naponska jedinica, koja možda nije među najkompleksinijim, ali je izuzetno kvalitetna.

asus_maximus_viii_hero_013_s.jpg

asus_maximus_viii_hero_014_s.jpg

Tipično za Intel Z170 model punih dimenzija, do LGA1151 soketa su smeštena četiri DIMM slota za DDR4 memoriju. Asus zvanično podržava module do 3733 MHz, mada ne sumnjamo da će se lako nositi i sa bržim.

asus_maximus_viii_hero_016_s.jpg

Pored DIMM slotova je smešten MEMOK! mikroprekidač i veoma korisni POST ekran koji služi za lako otkrivanje grešaka.

asus_maximus_viii_hero_017_s.jpg

Maximus VIII Hero poseduje tipični raspored PCI slotova za jednu naprednu Z170 ploču. Pored dva PCIe 3.0 x16 koji mogu da rade u x16/- ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente.

asus_maximus_viii_hero_023_s.jpg

Asus Maxiums VIII Hero je odlično opremljen po pitanju SATA konekcija. Tu je osam SATA 6 Gbps konektora od kojih četiri mogu da formiraju dva SATA Express 10 Gbps porta. Vredi pomenuti da su poslednja dva SATA porta opslužena od strane ASMedia kontrolera, a ne od Intelovog čipseta. Pored njih, ugrađen je i jedan M.2 slot sa podrškom za 32 Gbps protok. Pritom, ostavljeno je dovoljno prostora i za najduže M.2 komponente.

asus_maximus_viii_hero_018_s.jpg

Supreme FX 2015 je verovatno jedan od najboljih integrisanih audio sistema na tržištu. Asus nije štedeo na komponentama i može se reći da pored njega zaista može da se postavi pitanje "Da li mi je potrebna diskretna zvučna karta?" i da pritom za većinu odgovor bude jasno "Ne.". Osnovu čini Realtek ALC1150 (barem pretpostavljamo, jer Asus krije ovaj podatak), a uparen je sa ES9023P DAC-om, Texas Instruments RC4580 pojačalom za slušalice, Nichicon Gold audio kondenzatorima i mnogim drugim komponentama.

asus_maximus_viii_hero_021_s.jpg

Izdvojili bismo Asus Sonic Sense AMP koji predstavlja kontroler za detekciju otpora kabla za slušalice, "De-Pop" strujno kolo koje eliminiše pucketanje prilikom gubitka i dobijanja napona itd. Uz fantastičnu softversku podlogu u vidu Sonic Studia II, jasno je zašto smo izuzetno zadovojlni kvalitetom zvuka na izlazima.

asus_maximus_viii_hero_022_s.jpg

Od detalja koji izdvajaju ovu ploču od ostalih možemo da primetimo i uvek korisne i lepo dizajnirane "START" i "RESET" tastere, zajedno sa clrCMOS mikroprekidačem za momente kada uspete da preterate sa overklokom i zbunite automatski "recovery" sistem ploče.

asus_maximus_viii_hero_024_s.jpg

Na kraju, dolazimo i do zadnjeg panela koji je vrlo bogat. Tu su četiri USB 2.0 i dva USB 3.0. Povrh svega, računajte i na dva USB 3.1 porta od kojih jedan odgovara Type-C standardu (mali). Implementiran je PS/2 u kombinovanoj varijanti, HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključak. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidač za BIOS Flashback funkciju.

asus_maximus_viii_hero_025_s.jpg

NAJČITANIJE

TOP KOMENTARI

TOP KOMENTARI

Benchmark Forumu



Izvor Benchmark
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |