Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

петак, 21. децембар 2018.

Facebook je partnerima omogućavao čitanje privatnih poruka korisnika


Sećate li se kada je zadnji put prošlo 10-ak dana, a da se u to vreme Facebook nije morao izvlačiti iz nekog skandala? Ne sećamo se ni mi. Ovoga puta prošlo je tek nekoliko dana od poslednjeg velikog curenja privatnih fotografija kroz grešku u jednom od API-ja, a New York Times je objavio da se najveća društvena mreža na svetu uplela u još jedan problematičan "posao".

Privatne podatke korisnika su, naime, tretirali kao robu, te ih prodavali partnerima. To je trebalo omogućiti rast poslovanja i jednima i drugima, te, dakako, povećanje prihoda. Facebook je tako Microsoft-ovoj pretrazi Bing omogućio pristup popisima prijatelja gotovo svih korisnika Facebook-a bez njihovog pristanka. Osim toga Netflix-u i Spotify-u dali su pristup – pazite sad – privatnim porukama koje su korisnici razmenjivali sa prijateljima.

Amazon je imao pristup imenima korisnika i njihovim kontakt podacima, Yahoo je mogao da gleda objave vaših prijatelja, i tako dalje. Prilično šokantan izveštaj o ilegalnim deljenjima podataka podiglo je mnogo bure, a potkrepljeno je detaljnim istraživanjem novinara NYT-a, intervjuima s bivšim zaposlenima društvene mreže, te internim dokumentima iz same Zuckerbergove kompanije.



Iz Facebook-a su se brže-bolje prihvatili pisanja saopštenja kojim žele da "razjasne nekoliko stvari" vezanih uz partnere, ali sve što su time dobili je dodatan negativni imidž. U objavi na službenom blogu priznali su kako su partnerima čije su usluge integrisane sa Facebook-om zaista davali na raspolaganje brojne privatne podatke, kao i poruke korisnika. Brane se činjenicom da su korisnici na to bili upozoreni.

Sve ovo bilo je delom testiranja novih API-ja za integraciju raznih servisa i usluga, kažu. Program je u međuvremenu ugašen, a u Facebook-u traje revizija postojećeg stanja i dozvola za pristup koje i dalje mogu imati neki od partnera.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |