Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

понедељак, 18. фебруар 2019.

Amazon i Netflix u SAD-u neće platiti ni dolara poreza na dobit


Amazon je u 2018. godini gotovo pa udvostručio dobit. 2017. godine ona je iznosila 5,6, da bi se u prošloj godini popela na čak 11,2 milijarde američkih dolara. Ali, uprkos silnim milijardama koje su kompaniji ostale u obliku dobiti, na njih će jedna od najvećih svetskih korporacija platiti porez od ravno – nula dolara, već drugu godinu zaredom.

Sličnu situaciju analitičari su primetili i kod Netflix-a. Prošla je godina i za ovaj streaming servis bila rekordna po finansijskim rezultatima – ostvareno je čak 845 miliona dolara profita – a porez na dobit obračunat u SAD-u isti je kao i kod Amazon-a: 0,00 USD. Kako je to moguće?

Vlada predsednika Trumpa u sklopu je olakšica za privredu 2017. godine donela veliku poreznu reformu u sklopu koje je smanjila osnovnu stopu poreza na dobit sa 35% na 21%, ali nije zatvorila razne "rupe" u poreznim propisima. Amazon je to iskoristio i od svoje dobiti odbio sve moguće i zakonom dozvoljene olakšice, kao na primer one na dodelu deoničkih opcija menadžerima, da bi na kraju porez obračunao po stopi od -1% (pa je država zapravo njima dužna 129 miliona dolara).

Situacija je i prije Trumpove reforme bila povoljna za velike kompanije. Amazon je tako od 2011. do 2016. plaćao porez po prosečnoj stopi od 11,4%, umesto propisanih 35%., takođe se služeći raznim olakšicama.

Na čemu je tačno Netflix "uštedeo" i kako je uspeo da prijavi nula dolara porezne obveze još uvek nije dospelo u javnost, ali očito je da su to sve učinili sasvim legalno. Koliko je to moralno, dalo bi se diskutovati.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |