Vest:

Dobrodošli na Technodrome.

понедељак, 13. фебруар 2023.

Sledeći iPhone stiže sa USB-C portom, ali Apple će zakomplikovati?


Nakon što je EU donela regulativu zbog koje svi telefoni moraju da imaju USB-C ulaz za punjenje i povezivanje, Apple je prisiljen da odbaci sopstveni Lightning standard, kojeg iPhone koristi godinama. Ali, s obzirom da se radi o vrlo specifičnoj kompaniji, za očekivati je da će još jednom pokušati da namagarče, kako regulatore, tako i kupce.

Naime, ako je verovati glasinama koje dolaze iz Kine, USB-C port na iPhone-u bi mogao da sadrži sopstveno dizajnirani sklop, koji može onemogućiti rad opreme koja nije izvorno Apple-ova. To bi značilo da kablovi i adapteri drugih proizvođača, odnosno onih koje Apple nije licencirao, neće raditi ispravno ili neće raditi uopšte.

Što se samog punjenja tiče, ovakav scenario je malo verovatan, jer bi to dovelo u pitanje ceo posao Evropske komisije i značilo bi bukvalno ruganje na koje bi EU svakako reagovala drakonskim kažnjavanjem. Ono što bi pak moglo proći ispod radara, a korisnicima zakomplikovati život je izostanak ostvarivanja prava na garanciju ukoliko se utvrdi da je koristio neoriginalnu opremu, a dobro znamo kako to u servisima ide.

S obzirom da proizvođači ovde imaju dovoljno manevarskog prostora za manipulaciju, nije nerealno očekivati i probleme sa povezivanjem. Ako ugradi sopstveno dizajnirani USB sklop, Apple vrlo lako može onemogućiti ili usporiti prenos podataka, te ne dopustiti veće brzine punjenja koje navodno ima u planu omogućiti u sledećim generacijama iPhone-a. Doduše, situacija sa brzim punjenjem ni sada nije bolja, jer je i kod drugih proizvođača slučaj da uređaji koriste zasebne protokole, dakle sa neoriginalnim punjačem se pune sporije.

Treba reći da Apple u svojim drugim proizvodima do sada nije koristio sopstveno dizajnirani USB sklop, ali kod iPhone-a je situacija drugačija s obzirom na tržišni udeo. U svakom slučaju, za sada se radi samo o glasinama, a hoće li Apple zaista iskoristiti svoj položaj i kupce pokušati dodatno da ograniči, verovatno ćemo videti već na jesen, kad bude lansiran iPhone 15.



Izvor ITvesti
Share it Please

Unknown

Technodrome je Srpski sajt koji prati najnovije vesti iz sveta aktuelnih tehnologija, od personalnih računara, prenosivih uređaja do sveta zabave i video igara. Sik Multimedia studio se trudi da ovakve informacije približi svima, kroz jedan ovakav portal i kroz Android aplikacije koje će uslediti. Primer jedne od aplikacija iz naše kuhinje je Android Gamer, koju možete preuzeti sa adrese http://goo.gl/oJQyjU , aplikacija prati iste trendove kao i Technodrome, sa akcentom na Android sceni, i na engleskom je jeziku.

0 comments:

Постави коментар

Copyright @ 2013 TD. |